Pojavom zubnih implantata, do sada nezamjenjive metalno keramičke krunice, mostovi i proteze odlaze u prošlost. Danas implantati u cijelosti mijenjaju filozofiju stomatologije, postavši neizbježna metoda rekonstrukcije izgubljenih zuba.

    

Zadnjih godina broj pacijenata, koji se umjesto klasičnih krunica i mostova odlučuju za implantate, drastično se povećava. Prije par godina mostovi su bili u prednosti, zbog toga što se implantati nisu mogli ugrađivati kod pacijenata čije su vilice ostale bez koštane mase. Ali nove tehnologije u oralnoj kirurgiji omogućile su ugradnju umjetne kosti u atrofiranim vilicama, čime su implantati stekli prednost u odnosu na mostove.

    

Zubni implant se sastoji iz tri cjeline:

  • Titan umjetni zubni korijen koji se ubacuje u viličnu kost;
  • Nadogradnja koja se ugrađuje u titan korijen;
  • Krunice koja se postavlja na nadogradnju.

Na taj način zubni implantat u potpunosti nadomješta izgubljeni zub. Implantat postaje replika nekadašnjeg zuba. Procedura za implantiranje zuba je jednostavna. Na početku je potrebno izvršiti rendgensko snimanje vilice, kako bi se utvrdilo da li ima dovoljno koštane mase u vilici. Ako nema, prije implantiranja vrši se operacija ugradnje umjetne kosti. Sama operacija ugradnje implantata traje oko 30 minuta. Nakon završene operacije čeka se 3 mjeseca da implantat uraste u viličnu kost. Tek nakon tog perioda pacijent dolazi ponovo u ordinaciju gdje mu se na implantat ugrađuje supra struktura i vrši izrada protetskih nadoknada (krunica).