Što je endodoncija?


Endodoncija je grana stomatologije koja uključuje liječenje kanala korijena zuba, odnosno liječenje mekih tkiva zuba. Naši su zubi sastavljeni od tvrdih tkiva poput cakline, dentina i cementa te mekih tkiva poput pulpe. Zubna pulpa puna je živčanih vlakana, odnosno živaca, krvnih žila i ostalih potpornih tkiva koja mogu nahraniti zube, zaštititi ih od štetnih učinaka i stvoriti osjećaje (vrućina, hladnoća, bol, ugriz itd.) ). Pulpa se nalazi unutar zuba, ispod cakline i dentina, u složenoj i nepristupačnoj mreži krunice, korijenskog prostora i korijenskog kanala.

Kako dolazi do upale zubnog živca? Ukoliko zub zahvaćen karijesom nije na vrijeme liječen, bakterije iz karijesa i njihovi produkti uništavaju tvrdo zubno tkivo te nalaze put u prostor zubnog živca (pulpa) što rezultira pulpitisom – upalom. Kada karijes nađe put do zubnog živca, nastaje upalna reakcija praćena osjetljivošću na tople i hladne podražaje, zatim spontani neugodni bolovi pa i oticanje lica u blizini zahvaćenog zuba. Oteklina je reakcija organizma na bakterije koje su prošle kroz zub i izašle u prostor kosti i mekih tkiva lica. Takvo stanje se osim endodontskim zahvatom liječi i antibioticima. Ako upala nije toliko jaka, burna i brza, nastaje kronični proces, granulom koji predstavlja pokušaj organizma da uspostavi ravnotežu i obuzda upalu na ograničeno područje vrška korijena. Granulom može dugo vremena biti neprepoznat, bez simptoma, sve dok se ne poremete odnosi obrane organizma i napadača – bakterija; onda se upala širi, zub počinje boljeti, lice otiče itd.

Endodontski tretman

Liječenje se sastoji od otvaranja zuba uz anesteziju, te uklanjanja inficiranog tkiva iz unutrašnjosti zuba. Endodontski tretman je zapravo složen mikrokirurški zahvat o kojemu ovisi budućnost samog zuba pa je za uspjeh bitno suho radno polje bez sline, kontrola RTG snimkama i uporaba najsuvremenijih tehnologija i materijala. Na taj se način nekada zamoran i nesiguran postupak koji je trajao mjesecima i nerijetko završavao vađenjem zuba svodi na samo posjet ili dva te potpuno izlječenje. Nakon što se ručnim ili strojnim čišćenjem zubnih kanala (ProTaper, HeroShaper, WaveOne itd.) i ispiranjem posebnim kemikalijama ukloni upaljeno i mrtvo tkivo te unište bakterije, kanale zuba je potrebno zabrtviti kako ne bi došlo do reinfekcije te eventualno opskrbiti nadogradnjom i krunicom (u slučaju nedostatka većeg dijela zuba). Ako se smire svi simptomi, a zub pokazuje znakove oporavka na RTG snimkama, možemo reći da je endodontski zahvat uspio.

U rijetkim slučajevima zbog pretjerane reakcije organizma, otpornih bakterija ili loma sitnih instrumenata za čišćenje u samom kanalu nije moguće konzervativno izliječiti infekciju na vršku korijena. Tada se pristupa apikotomiji – malom kirurškom zahvatu kojim se odstranjuje vršak korijena i upaljeno okolno tkivo.

Nadogradnje

Nadogradnje su vrsta vijaka koji stvaraju uporište za restorativni nadomjestak zuba (ispun ili krunicu), a ugrađuju se u endodontski izliječenom zubnom korijenu, odnosno kanalu. U prošlosti su se uglavnom radile laboratorijskim lijevanjem od metala na osnovu otiska, no potvrđeno je da su takve konstrukcije zbog svoje krutosti i masivnosti nerijetko štetne za zub, teško ih je izvaditi iz kanala, a također tamna boja metala može predstavljati estetski problem. Danas bi se trebale najčešće koristiti estetske nadogradnje od kompozitom ojačanih vlakana. Takve nadogradnje je lakše i brže izraditi, prijenos sila na zub je puno povoljniji, estetske su i po potrebi se lako vade iz kanala.

Endodoncija – postupak u ordinaciji

Ukoliko dijagnosticiramo upalu zubnog živca, prvo ćemo napraviti rendgenski snimak zuba kako bismo vidjeli u kakvom je stanju zub i okolne strukture te koliko je proširena infekcija. Slijedi otvaranje zuba pod anestezijom. Ako je dio pulpe još funkcionalan i nikako nije moguće postići bezbolnost endodontskog zahvata, iskoristiti ćemo devitalizacijsko sredstvo koje će kroz više dana umrtviti “živac”, a potom ćemo jednostavno izvaditi pulpu iz kanala i nastaviti liječenje. Ipak, moderna endodoncija u većini slučajeva omogućuje bezbolno liječenje u jednom ili maksimalno 2-3 posjeta. Sam postupak provodi se specijalno dizajniranim proširivačima i strugačima (tzv.iglice – ručna ili strojna tehnika) koji čiste i šire endodontski prostor te ga pripremaju za kemijsku obradu. Kemijska sredstva prodiru u prostore koji su nedostupni mehaničkoj obradi te tako dodatno eliminiraju bakterije. Finalno, korijenski kanali pune se sredstvom koje brtvi (tzv.gutaperka i cement) i onemogućuje ponovnu reinfekciju i curenje u endodontski prostor. Time liječenje nije završeno; zub je potrebno opskrbiti ispunom (plombom) ili nadogradnjom i krunom kako bi mu se osigurala dugovječnost, dobra funkcija i estetika. Iako je sam zahvat bezbolan, neugoda, osjetljivost na zagriz ili blaga bol nakon zahvata su normalni te će ubrzo nestati. U slučaju vrlo jake upale, moguće je da ćemo prepisati i antibiotike, no nikako ih nemojte koristiti samoinicijativno.